ICT Concept actueel

Nieuws

FAQ’s ransomware WannaCry

17/05/2017 -

Wederom slaan cybercriminelen hun slag. Deze week zorgt de WannaCry-ransomware voor heel wat opschudding. Sinds vrijdag 12 mei zijn honderdduizenden computers in meer dan 100 landen besmet met de gijzelsoftware. Het WannaCry virus is inmiddels bekend onder verschillende benamingen: Wcry, WannaCry, WanaCry, WannaCrypt, WannaCrypt0r en Wana Decrypt0r. 

Wat is ransomware?

Ransomware is een vorm van malware die uw bestanden ‘gevangen’ houdt. Het woord 'ransom' betekent in het Nederlands 'gijzeling', en dat is precies wat ransomware doet. Het houdt bestanden of zelfs uw hele computer 'gevangen', en u kunt pas weer toegang krijgen door de aanvallers geld te betalen.

Hoe wordt u slachtoffer van ransomware?

De meest voorkomende manier is door middel van een executable-bestand dat de ransomware op uw computer installeert. Het bestand kan binnen komen via een e-mailbijlage, advertenties, (illegale) downloads of een klik op een onveilige link. Om ransomware via deze weg op een computer te plaatsen moeten hackers wel een lek vinden in de software. Dat gebeurt door te scannen op verouderde software.

Waarom doen cybercriminelen dit?

Cybercriminaliteit is momenteel, uitgedrukt in termen van geld, groter dan drugscriminaliteit. De ransomware versleutelt bestanden op uw harde schijf, zoals documenten of zelfs films en muziek. De sleutel om die encryptie te omzeilen krijgt u pas nadat u heeft betaald. Toch wordt door veel instanties afgeraden om geld te betalen voor uw gegevens. De belangrijkste reden daarvoor is de vraag of u uw data überhaupt terugkrijgt na betaling.

Loopt uw organisatie risico?

Ja, want bij cybercriminaliteit is het grootste risico de mens. ICT Concept doet er alles aan om veiligheidsrisico's te voorkomen. Veiligheid heeft onze grootste aandacht. Is uw ICT-landschap up-to-date en zorgt u voor regulier onderhoud, dan is het risico dat uw organisatie besmet raakt klein. Er zijn geen speciale trucjes om uw organisatie te beschermen tegen ransomware, behalve het updaten van je systeem. Dus is het van het grootste belang dat u en uw medewerkers als gebruikers oplettend zijn.

Welke Windows-versies is kunnen getroffen worden door WannaCry-ransomware?

Alle Windows-versies vanaf Windows XP tot en met Windows 8.1 die draaien op server 2003 tot en met server 2012 R2 kunnen getroffen worden mits ze niet voorzien zijn van de laatste patches van Microsoft.

Wat kunt u zelf doen om te voorkomen getroffen te worden?

  • Zorg dat alle updates en patches zijn geïnstalleerd
  • Vermijd verdachte links en e-mails
  • Vermijd verdachte websites
  • Let op als gebruiker

Wat doet ICT Concept aan uw beveiliging?

ICT Concept heeft in het verleden regelmatig blogs gepubliceerd over onder andere het thema veiligheid in deze blog en cybersecurity gedurende onze security events. Ter preventie van cybercriminaliteit levert ICT Concept onder andere:

  • Preventief beheer
  • Remote Monitoring and Management software (RMM)
  • Antivirus
  • SPAM filters
  • Secure Mail
  • Cyber Security Assessments

Mocht u twijfelen of uw organisatie voldoende beveiligd is?

Onze accountmanagers gaan graag het gesprek met u aan.