ICT Concept actueel

Nieuws

Van beveiliging naar juridische security

06/11/2013 -

Veiligheid is -naast betrouwbaarheid en functionaliteit- verreweg het belangrijkste vereiste voor een professionele ICT-structuur. De aard van de werkzaamheden van notariskantoren en aanvullende wetgeving rondom gebruik en beheer van gegevens, stellen zo mogelijk nog hogere eisen aan de ICT-infrastructuur voor het notariaat.

De kwaliteit van de ICT-beveiliging voor het notariskantoor is dan ook complexer en belangrijker dan voor enig ander MKB-bedrijf. Dit vergt vanzelfsprekend ook meer van de kennis en expertise van uw ICT-partner. Want herkent ú de signalen van oppervlakkige beveiliging? Bent u bekend met de gevaren en risico’s? Om u een indicatie te geven en bewust te maken van het belang van ICT-beveiliging, lichten we graag een tipje van de sluier op.

Inzicht in de huidige risico’s die u loopt

Zelfs als uw ICT-omgeving volledig is ingericht en naar wens functioneert, is het raadzaam periodiek een professionele scan van uw netwerk uit te laten voeren. Een dergelijke Security Scan geeft u inzicht in de risico’s en eventuele ‘beveiligingslekken’ in uw computernetwerk, zowel van binnenuit als van buitenaf. De bevindingen van de Security Scan worden u in een rapportage ter beschikking gesteld. Deze technische rapportages spreekt u uiteraard in detail door met uw ICT-specialist. Zij zullen ook zorgen voor de vertaalslag naar oplossingen voor uw notarispraktijk.

Gevaren van binnenuit en van buitenaf

Daar waar een periodieke Security Scan vooral inzicht geeft in de technische veiligheid van uw ICT-infrastructuur, geeft een Risicoanalyse een bijzonder nuttig inzicht in de procesmatige veiligheid van uw praktijk. In een Risicoanalyse wordt een inschatting gemaakt van de grootte van risico’s, de waarschijnlijkheid plus de impact op uw notarispraktijk. De analyse gaat bijvoorbeeld ook in op relevante omgevingsfactoren en procesmatige vraagstukken. Wat doet u in het geval van diefstal, verlies of ambtsovertredingen? Wat is de procedure bij uitval van uw installaties? Hoe waarborgt u de beveiliging van uw data bij ontslag of reorganisatie? Of in het geval van moedwillig menselijk handelen? De Risicoanalyse maakt niet alleen inzichtelijk hoe het gesteld is met de procesmatige beveiliging van uw notarispraktijk, maar geeft ook praktische oplossingen voor de geanalyseerde risico’s. Een bijzonder waardevolle analyse die u beter vooraf kunt afronden, dan op het moment dat u geconfronteerd wordt met de harde werkelijkheid…

Van ondermaatse beveiliging naar juridische security

Een eenmalige Risicoanalyse is weliswaar een heel goed begin. Toch is het slechts een momentopname. Juridische security vereist meer dan een momentopname. Het SecurityPack van ICT Concept geeft terugkerend inzicht in de stand van zaken op uw kantoor. Structureel en periodiek. Kortom, met de Risicoanalyse krijgt u inzicht in concrete oplossingen om eventuele verbeterpunten te tackelen en met het SecurityPack ontzorgt u zich vervolgens volledig met betrekking tot bovenstaande kwesties. U beveiligt niet alleen uw vertrouwelijke data op professionele wijze. U stelt uw vertrouwen ook niet langer in oppervlakkige, ondermaatse beveiliging die voor geen enkele professionele notarispraktijk uitkomst biedt. Want u bent niet gebaat bij oppervlakkige beveiliging en uw cliënten zeer zeker niet!

- Dit artikel is tevens gepubliceerd in De Notarisklerk van september/oktober 2013 -