ICT Concept actueel

Nieuws

7 tips om een wachtwoord veiliger te maken

04/06/2020 -

Wanneer u gebruik maakt van bepaalde online diensten moet u tegenwoordig vrijwel overal een account voor aanmaken. En dit account moet natuurlijk ook weer voorzien worden van een wachtwoord. En dan het liefst een wachtwoord wat volledig uniek is en vrijwel niet te kraken valt.

Voor veel mensen is dit nog wel een dingetje. Want hoe creëert u nu voor al deze diensten een nieuw uniek en ook nog eens sterk wachtwoord, zonder in herhaling te vallen? En belangrijker nog, hoe gaat u deze onthouden?

Onze security partner ESET heeft 7 tips op een rijtje gezet welke u kunt gebruiken om een veilig wachtwoord te creëren.

1) Vermijd persoonlijke informatie

Het lijkt voor de hand liggend om dit niet te doen, maar toch komt het heel vaak voor. De naam van uw huisdier of de geboortedatum van uw kinderen is immers makkelijk te onthouden. Maar in dit digitale tijdperk, maakt u zichzelf op deze manier kwetsbaar voor cybercriminelen, omdat dit soort wachtwoorden vaak makkelijk te kraken zijn. Probeer daarom persoonlijke informatie te vermijden – al helemaal als deze informatie op het internet (bijvoorbeeld via social media) te vinden is.

2)  Gebruik (onlogische) wachtzinnen

Een wachtzin kan makkelijker te onthouden zijn dan een ingewikkeld wachtwoord. Aan te raden is hierbij woorden te gebruiken in een onlogische combinatie. Denk daarbij aan iets als “handzeep eet niet je hoofd”. Hoe langer de zin, hoe beter.

3) Hoofdletters, cijfers en vreemde tekens

Gebruik hoofdletters, cijfers en vreemde tekens om uw wachtwoord of wachtzin sterker te maken. Wat veel mensen niet weten is dat het beter is om hoofdletters, cijfers en vreemde tekens op willekeurige plekken in uw wachtwoord of wachtzin te stoppen, in plaats van aan het begin of aan het eind. Denk daarbij aan “hAndZeep eet n13t! je hO0fd” of “handzEEp #eet ni*et je3 HoofD”. Zo zorgt u er namelijk voor dat uw wachtwoord nog moeilijker te kraken is.

4) Maak het jezelf makkelijker met een wachtwoordkluis

Mocht u er toch niet op vertrouwen dat u uw nieuwe, sterke wachtwoorden kunt onthouden, dan is het verstandig een wachtwoordkluis in gebruik te nemen. Deze kluizen onthouden alle wachtwoorden voor u en kunnen vaak zelfs sterke, unieke wachtwoorden en wachtzinnen voor u genereren. Let bij het kiezen van een wachtwoordkluis wel op de reputatie en recensies van het product.

5) Vertrouw op papier

Een andere optie voor het onthouden van unieke, sterke wachtwoorden is ze op te schrijven. Dit is namelijk vele malen veiliger dan zwakke wachtwoorden te gebruiken die u ook nog eens hergebruikt. U moet er dan wel voor zorgen dat u dit papiertje of notitieboekje niet zomaar laat rondslingeren, maar veilig bewaart.

6) Stel tweefactorauthenticatie in

Veel online diensten bieden nu de optie om tweefactorauthenticatie te gebruiken. Dit houdt in dat naast uw gebruikersnaam en wachtwoord er ook nog een eenmalige code nodig is om in te loggen op uw account. Deze code krijgt u meestal via sms of via een authenticatie-app. Zo zal iemand niet zomaar op uw account kunnen inloggen, zelfs als ze uw gebruikersnaam en wachtwoord weten.

7) Account niet meer in gebruik? Weg ermee!

Persoonlijke gegevens kunnen niet gestolen worden uit een gehackt account als dat account niet bestaat. Bedenk dus goed welke online accounts u hebt en welke daarvan u daadwerkelijk gebruikt. Gebruikt u ze nog? Zorg dan dat de wachtwoorden sterk zijn. Gebruik u ze eigenlijk niet meer? Dan is het verstandiger het account te verwijderen – dan loopt het ook geen gevaar.

Met bovenstaande tips bent u veiliger online. Vraagt u zich af of uw gegevens al eerder zijn gelekt? Via Scattered Secrets kunt u achterhalen of er wachtwoorden van u zijn gehackt en via Have I Been Pwned? kunt u controleren of uw gegevens te vinden zijn in bekende datalekken. Dan kunt u gelijk de betreffende wachtwoorden wijzigen en accounts verwijderen.

BRON: www.eset.com/nl